Hulp in de huishouding

Vorige week zaterdag is voor het eerst ons huis grondig schoongemaakt.
Wij waren de eerste vrijwilligers die in dit huis kwamen wonen. Een stofzuiger kennen ze niet en de lokale bezems zijn ook niet echt prettig om mee te werken. Dus is zaterdag een jonge dame eerst ons huis grondig aan het schoon vegen en dweilen geweest. Ook is na 2 weken het beddegoed gewassen. Dit wassen gebeurt ' op de hand ', al met al is zij 4 uur aan het werk geweest.

Sonja heeft de gelegenheid gelijk te baat genomen om te vragen of zij ook onze kleren wil wassen. Dat wilde zij graag want elke mogelijkheid om iets te kunnen verdienen wordt gretig aangepakt en wij hebben er een goed gevoel bij: het scheelt ons tijd en wij generen wat inkomsten voor deze vrouw.
Na 3 dagen geen water bleek gisteravond de kraan het weer te doen.
Vanmorgen om 6.00 uur snel gecontroleerd, er kwam nog steeds water uit.
Water wat overigens sterk is gechloreerd.
Wij via via snel onze dame gebeld en om 7.00 uur stond zij de kleding al te schrobben.

Aan het eind van deze middag waren wij om 17.30 uur klaar. Het plan was om de docent van de Technische School naar het internetcafe te laten komen om hem het filmpje op YouTube te laten zien. Echter de lucht werd weer zwart en wij realiserden ons dat onze kleding buiten hing. Dus snel Shemulus gebeld om ons eerst met de bajaj naar huis te brengen en ons wasgoed in veiligheid te brengen.
Tussen 17.00 en 19.00 uur is het een behoorlijke chaos op straat. Politie agenten regelen dan het verkeer op de kruispunten. Shemulus vertelde mij dat in deze stad dagelijks ruim 3.000 bajaj's aan het werk zijn.
Gelukkig hebben wij ons wasgoed droog binnen kunnen halen.

Reactie toevoegen

Het reageren op weblogberichten is niet mogelijk.

Reacties

Belinda

Hoi Martien,
Super leuk om al je verhalen te lezen, wat maak je een hoop mee zeg.
Het zal wel een enorme overgang zijn als je thuis komt en alle luxe weer thebt, gewoon je was in de wasmachine (of laat je Lieneke schrobben?).
Groetjes Ronald en Belinda

Lieneke

Hoi Martien, Ik ben benieuwd waar je was naar ruikt? Is het zeep met een geurtje? Dit weekend ging je weer op pad, hoe was het? Hier stormt het goed dat we niet met de boot meegaan. Groetjes Lieneke

Jaap

Hee Martien,
Leuk je dagboek te lezen. Je maakt daar wat mee en moet je neerleggen bij de beperkingen die het land heeft. Geeft je ook weer de mogelijkheid om (kleine) verbetringen te realiseren.
Geweldige ervaring. De 4 weken zullen omvliegen.
Succes met de grondboor
Jaap

greetje Ouwens

Hoi Martien,

Zelfs in je bed is het niet veilig daar. Wel grappig hoe je het beschrijft. Wat hebben wij het toch goed! Zal best wel weer vreemd zijn terug te komen in een land met alleen maar luxe en toch veel onvrede bij de meeste mensen.


Eindelijk regen en dan is de aanplant weer opgegeten. Je moet wel geduldig creatief en flexibel zijn om dit te doen. Het simpele verhaal grondboor is daar al een hele onderneming.

Ik wens jullie heel veel succes in jullie laatste week in Ethiopië.

Groetjes Greetje

faisal

Hoi Martien,
Weer so spannend, dat zal zeker goed voelen een schoon huisje en schone kleding. Prima hulp gekregen wat aardig van de mensen die daar wonen. Je zal het allemaal missen als je weer in Nederland terug ben. Groetjes Faisal.........

Martien Lelij

Name: Martien Lelij
Leeftijd: 64

Was vrijwilliger bij Affini van 21 mei 2012 tot 15 jun 2012